Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 

Pahan pauloissa

Viha tekee sokeaksi sille, ettei oikeudenmukaista kostoa ole olemassa.

Jyrki Räikkä

Kun terroristit hyökkäsivät tiistaina New Yorkiin ja Washingtoniin, iskun häikäilemättömyys järkytti koko maailmaa. Ennen kaikkea reittilennoiltaan kaapattujen siviilikoneiden käyttäminen pilvenpiirtäjien tuhoamiseen suurkaupungin keskustassa kuvastaa niin fanaattista piittaamattomuutta ihmishengistä, että iskun motiiveja on lähes mahdotonta ymmärtää – olipa sitten esimerkiksi Yhdysvaltain politiikasta Lähi-idässä mitä mieltä hyvänsä.
    Isku valtakeskuksiin Yhdysvaltain omalla maaperällä loukkaa syvästi amerikkalaisten kunniantuntoa ja tarkoin varjeltua koskemattomuutta. Yhdysvallat on tarvittaessa aseinkin valvonut etujaan joka puolella maailmaa, mutta sotatoimet on pidetty kaukana maan rajojen ulkopuolella – maailmansodatkin käytiin muilla mantereilla. Yhdysvalloissa ei ole myöskään koettu ulkomaalaisten tekemiä merkittäviä terrori-iskuja, vaikka muualla maailmassa maan lähetystöt ja sotilastukikohdat ovat joutuneet tuhoisten hyökkäysten kohteeksi.

Yhdysvallat onkin saanut nopeasti ymmärrystä sekä liittolaisiltaan että vanhoilta vihollisiltaan arabimaita myöten. Venäjän presidentti Vladimir Putin tuomitsi kerkeästi iskun ja miltei suositti Yhdysvalloille sotilaallisiin vastatoimiin ryhtymistä. Pyyteetöntä Putinin tuki ei toki ole: kun Venäjä on käynyt omaa sotaansa Tshetsheniassa terrorismin torjunnan nimissä, se rinnastaa kernaasti oman tilanteensa amerikkalaisten ahdinkoon. Yhteisellä vihollisella olisi käyttöä.
    On vielä ennenaikaista arvioida, merkitseekö odotettavissa oleva terrorismin vastainen ristiretki pysyviä muutoksia kylmän sodan jälkeisiin rintamalinjoihin. Kiinnostavaa on sekin, keitä mahdollisessa rintamalinjojen uusjaossa jää vihollisen puolelle. Siirtyykö itä–länsi -jakolinja entistä enemmän etelä–pohjoinen -akselille sen uhallakin, että elintasokuilu – joka on myös kansainvälistä terrorismia ruokkiva voima – levenee entisestään? Lujittuuko läntisten ja ehkä itäistenkin teollisuusmaiden yhteistyö sillä seurauksella, että kehitysmaiden toiseus näyttäytyy rajalinjan tältä puolen entistä vieraammalta ja pelottavammalta?

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä siltä, että vanha turvallisuusarkkitehtuuri olisi romahtanut hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden toimistorakennusten mukana. Suurvaltapoliittisestikaan ei voida suhtautua huolettomasti siihen, että Nato päätti keskiviikkoiltana soveltaa peruskirjansa kovan ytimen muodostavaa 5. artiklaa ensimmäisen kerran sotilasliiton historian aikana. Jos terroristien todetaan tulleen Yhdysvaltain ulkopuolelta, terrori-isku tulkitaan aseelliseksi hyökkäykseksi kaikkia sotilasliiton jäsenmaita vastaan.
    Tätä kirjoitettaessa Naton vastaiskua ei ole vielä aloitettu eikä sen kohteita nimetty. Kun Yhdysvaltain yleinen mielipide huutaa kostoa, terrorismin torjunnan varjolla voidaan tehdä mitä tahansa. Tshetshenia ja Lähi-itä ovat kuitenkin varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka kosto vain kiihdyttää väkivallan kierrettä. Toisaalta väkivaltaan vastaaminen väkivallalla saattaa vahvistaa fundamentalistien asemaa esimerkiksi islamilaisten maiden sisällä.
    Voi vain toivoa, että Yhdysvallat liittolaisineen osaa tehdä eron oikeuden eteen saattamisen ja lynkkaamisen välillä – sittenkin, jos terroriteon jäljet vievät johonkin ”roistovaltioon”.

Harhaluuloa on uho siitä, että terrorismin edustama pahuus voitaisiin kokonaan juuria maan päältä. Pahuus kun ei ole pelkästään yksilöiden moraalittomien tekojen, vaan myös yhteiskunnallisten rakenteiden tulosta. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO