Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiyleisönosasto

 

 

Omistusasuminen
tiensä päässä

Asunnottomuus on ruuhka-Suomessa jo muodostunut hälyttäväksi, ja vuokra-asuntojen puute on huutava. Yksin Helsingissä vuokra-asuntoja jonottaa noin kymmenen prosenttia ruokakunnista. Vuokra-asuntoa odottaa yli 70 000 ihmistä.
    Monien asuntovaunuissa, itse kyhätyissä hökkeleissä, puhumattakaan siltojen alla ja pahvilaatikoissa asuvista. Tilanne on täysin sietämätön. Heidän korvissaan puheet hyvinvointivaltiosta kuulostavat ontoilta. Eikö hyvinvoinnin mitta ole se, kuinka yhteiskunta huolehtii heikoimmistaan?
    Suomen sodanjälkeiseen talous- ja yhteiskuntapolitiikan perinteisiin kuuluu, että ihmisten on hankittava itselleen omistusasunto. Näiden velkavankeuteen sidottujen ihmisten elämän helpottamiseksi yhteiskunta on osoittanut sosiaalista mieltä hyväksymällä pankeille maksettuja korkoja verotuksessa vähennyskelpoisiksi kuluiksi.
    Tämä tie on nyt auttamattomasti kuljettu loppuun. Enää palkansaajia ei voi sitoa velkavankeuteen. Yhtäältä sen vuoksi, että nykyisellään 45 prosenttia työvoimasta tekee erilaisia pätkä- tai määräaikaistöitä, joiden varaan ei uskalla eikä voi ottaa suurta asuntovelkaa. Toisaalta pankit eivät edes myönnä lainoja näille riskiryhmille, joilla ei ole säännöllisiä tuloja.
    Lienee ilmiselvää, että asuntojen tarvitsijat ovat nuorta väkeä – sitä, joka ei ole koskaan ollut eikä koskaan pääse kokoaikaiseen ja vakinaiseen työhön. He saavat työtä, joka vastaa keskimäärin puolta normaalista henkilötyövuodesta. Lisäksi yhä yleisemmäksi muuttuvat pätkätyöt ovat heikommin palkattuja, eikä voida kuvitella, että pätkätöiden tekijöistä tulee jatkuvasti kallistuvien omistusasuntojen hankkijoita. Omistusasuminen on todellakin tullut tiensä päähän.
    Maailmalta kantautuvat tiedot ja valtionvarainministeriönkin ennusteet puhuvat vakavaa kieltä. Jos tuotanto kasvaa vuonna 2002 aiempaa vähemmän, kuten nyt ennustetaan ja tuottavuus pysyy nykyisellään, niin työllisyystilanne ja ihmisten mahdollisuudet omistusasunnon hankkimiseen heikkenevät jyrkästi.
    Ettei jo nyt hälyttäväksi muodostunut asuntotilanne kääntyisi katastrofiksi, on yhteiskunnan puututtava peliin. Yhteiskunnan tai valtion ja kuntien on nopeasti ryhdyttävä tuottamaan kohtuuvuokraisia asuntoja sinne, minne syntyy myös työpaikkoja.
    Suomeen on kertynyt varallisuutta enemmän kuin koskaan aiemmin historiassa. Sille ei löydy käyttöä kotimaassa. Niinpä nyt ostetaan yrityksiä ulkomailta tai viedään pääomia muuten pois maasta. Nämä ylimääräiset rahat pitää sijoittaa vuokra-asuntotuotantoon sen sijaan, että ne viedään pois maasta riskirahana. Raha ei ole vuokra-asuntotuotannon ongelma!
    Nyt sanotaan, ettei ole tontteja. Jokainen kuitenkin tietää, että Helsingissä ja lähiympäristössä on rakentamatonta maata silmänkantamattomiin. Se on vain otettava asian vaatimaan käyttöön.
    Asuntopula ja asunnottomuus on ruuhka-Suomessa hälyttävä. Vuokra-asuntojen puute on huutava. Tilanne on korjattava rakentamalla kohtuuvuokraisia vuokra-asuntoja ennen kuin on myöhäistä.

Maria-Lisa Rodhin
Helsinki
Formulaurheilusta (luomu)liikuntaan

Antero Tanskanen esittää – kansalaisrohkeutta osoittaen – formulaselostusten lopettamista televisiossa (VL 21.6.). Hänen mielestään kyseessä on vauhtihurjastelun ihannointi ja tupakkateollisuuden pönkittäminen, muun muassa.
    Tietty psyykkinen formulameininki hallitsee Yleisradion urheiluohjelmia. Millainen on yhtiön eettinen linjaus urheilu- ja liikuntakulttuurin vaalijana? Peseekö raha inhimillisyyden niissä kehissä, joista ohjelmatarjonnasta päätetään?
    Yleisradion pitää lempeästi mutta selkeästi irrottautua yksipuolisesta tulosurheilun ja sen ideologian suosimisesta. Tulostehtailua ei ole verovaroin erityisesti tuettava, vaan vaihtoehtoisia, monimuotoisia urheilu- ja liikuntakulttuureita on tuotava tunnetuksi.
    Elämme Suomessa edelleenkin aivopestyinä urheilun kilpailuluonteen valtaan; muun muassa dopingtapausten yleistyttyä on tästä valta-ajattelusta tietoisesti pyrittävä eroon. Menneinä vuosikymmeninä kilpaurheilulla saattoi olla kansallista itsetuntoa rakentavakin rooli. Enää ei ole.
    Ylen tehtävä uuden liikuntakulttuurin edistäjänä, ”luomu-urheilun” voimistajana, on nähtävä ajan vaatimuksena.

Ilkka Matilainen
Rautalampi<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

Yleisönosastoon kirjoittaminen >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO