Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtihullutpaivat

 

 

Oikein ja kohtuullista

Maailman tila peittoaa Monty Python -sketsit.

Marko Latvanen

Pakko olla nyt aivan rehellinen: minä en ymmärrä pian mistään enää mitään.
    Ensimmäinen raju ”anteeksi kuinka?” -reaktio tuli niskaan syystalvella, kun tv:ssä haastateltiin peräkkäisissä mutta muuten täysin erillisissä segmenteissä ensin talousneropattia ja sitten Pohjois-Suomen palvelevan puhelimen edustajaa. Edellinen paasasi, että nyt on Suomen taloudessa aivan liikaa rahaa ja se on vaarallista. Jälkimmäinen sanoi, että palveleva puhelin vaiennee pohjoisessa vuodenvaihteessa, koska sen toimintaan ei ole enää rahoitusta.
    Tämän tästä havahtuu tunteeseen, että elää suhteiltaan jotenkin vinksallaan olevassa todellisuudessa. Asioiden mittakaava vaihtelee, mutta yleinen epäsuhdan tuntu yhdistää niitä kaikkia. Voisiko joku selittää minulle – kansantajuisesti, kiitos! – vaikka näitä ilmiötä.
    1. Joku teemuselänne marisee kuin isojen poikien lumipesemä pikkuipana, kun hänen idoliroolinsa raameja kommentoidaan muustakin kuin palvovasta suunnasta. Kumpaan sattuu enemmän, Temen lompsaan vai egoon? Ei mutta ihan tosi: ensin se selviää tukkapöllyllä yhdestä törkeästä kolaroinnista ja kehtaa nyt vinkua että ”mä en tuu enää teille yökylään”. Siitä kypsän aikuisen mallia joka kersalle!
    2. Finnkino nostaa rajusti leffalipun hintaa ”kohonneiden kustannusten takia”. Siksikö, että ensin pykätään pystyyn mcdonald's-leffoja suoltavia hyperkalliita elämyskeskuksia (älkää minua katsoko – itse ne tuota sanaa käyttävät!), joiden käyttökustannukset pakottavat tekemään piletistä liki oopperalipun hintaisen? Kylläpä markkinoiden kehitys todella kehittyy! Lapsiperheissä varmaan avattiin pullo juhlan kunniaksi!
    3. Norjan Suomen suurlähettilään tuolilta puhunut Ole Norrback kehottaa suomalaisia sairaaloita ottamaan rahakkaita potilaita lääkäripulasta kärsivästä turskamaasta. Meillähän hoitoalan laitokset ruohottuvat tyhjyyttään ja hoitajat läiskivät korttia aikaa tappaakseen. Edellinen virke oli kömpelö yritys ironian suuntaan, mutta mitähän Olen lausunto mahtoi olla?
    4. Björn Wahlroos kiukustui ay-pamppujen kiukustumisesta ja letkautti että pitäisi kriitikoiden osata erottaa yksityishenkilön ja yritysjohtajan roolit. Miten ymmärrämme tämän? Esittääkö Björn siis ajatuksiaan julkisena henkilönä mutta ottaa kritiikin ajatuksistaan suoraan henkilökohtaisesti? Maaperää vastavuoroiselle dialogille piisaa!
    5. Ilta-Sanomien kolumnissa, sopivasti joulun tietämillä, kehotettiin vakavasti pohtimaan, eikö kuolemanrangaistus olisi kuitenkin ihan jees: se pelottaa, se rankaisee ja kustannuksissakin säästetään. Sitä paitsi sille on ihan kansalaiskannatustakin. Nirri pois ja siten maassa rauha, hyvä tahto.

Listaahan voisi jatkaa infoähkyyn saakka. Shokkitärpeissä on vain se ongelma, että niistä ei muodostu mitään selkeää kokonaiskuvaa. Tunnustankin uudelleen tyhmyyteni ja kysyn nöyrästi, millaiseen lähitulevaisuuteen tuo kaikki tähtää. Tuntuu että on tipahtanut keskelle tavallistakin absurdimpaa Monty Python -sketsiä.
    Ystäväni rauhoitteli jo minua ja näytti suomalaisen tulevaisuudentutkijan haastattelun Suomen Kuvalehdestä. Kaikki muuttuu sen mukaan paremmaksi ihan pian, kun tietoyhteiskunta vaihtuu verkostoyhteiskunnaksi. Siinä maailmassa demokratia on lähitasoista ja läpinäkyvää, kaikki tuntevat vastuunsa ja ihmisten huijaaminen käy liki mahdottomaksi. Verkostoissaan kaikki ovat tehokkaita ja luovuus on ykköstä.
    Hieno juttu! Tuli heti paljon rauhaisampi olo, kun joku tietää kaiken olevan pian paremmin kuin koskaan ennen. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO