Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiyleisönosasto

 

 

Vaatekierrätys optimoi vaatteiden käytön

Artikkelissa ”Kirpputori ei ratkaise jäteongelmaa” (VL 8.6.) käsiteltiin ympäristön kannalta vaatteiden tuotantoon ja kulutukseen liittyviä ongelmia. Ingressiin ”Hyvä suunnittelu helpottaa vaatteiden kierrättämistä” on myös vaatekierrättäjän helppo yhtyä. Tuleva vestonomi Eila Mäkinen ei pitänyt kuitenkaan hyvänä esimerkkinä UFF:n keräystoimintaa, koska ”vaatetustyöväenliitot ovat suhtautuneet siihen kielteisesti.”
    Mäkinen puhuu innokkaasti kulutuksen vähentämisen puolesta. Jos työllisyys ylipäätään tuodaan mukaan keskusteluun, olisi se ehkä syytä säilyttää siinä silloin kautta linjan.
    UFF keräsi ja kierrätti viime vuonna yhteensä neljä miljoonaa kiloa vaatetta. Yhdistys käsittelee usein yhdessä viikossa jutussa mainitun Eko-Center Jyka Tuotteen koko kapasiteetin eli 100 tonnia tekstiiliä. UFF-yhdistyksen keräyspalvelu tavoittaa noin 3,5 miljoonaa suomalaista.
    UFF tarjoaa vakituisen työpaikan Suomessa 80 henkilölle ja lisäksi useita kesätyöpaikkoja ja tilapäistöitä. UFF ei saa tähän toimintaan valtionapua.
    Jutussa mainittu pitkäaikaistyöttömien työllistäminen kierrätystoiminnalla on arvokasta. Sitä kautta toivottavasti pystytään luomaan myös lisää vakituisia kierrätysalan työpaikkoja Suomeen. Harmillisen usein kierrätystoiminnan kannattavuus on kuitenkin sidottu kunkin pitkäaikaistyöttömän valtiolta kuukaudessa saamaan 5 700 markan suuruiseen yhdistelmätukeen.
    UFF on yleishyödyllinen yhdistys ja se antaa kierrätystoiminnasta saamansa tuoton rahalahjoituksina tukemilleen kehitysyhteistyöprojekteille Mosambikiin ja Malawiin. Pääasiallisesti tuetaan lasten ja maaseudun opettajien koulutusta. Vuonna 2000 UFF:n avustusten kokonaissumma (raha-apu ja vaateavun arvo) oli 9,2 miljoonaa markkaa.
    Tämän vuoden puolella yhdistys on siirtynyt pääsiallisesti yhteistyökohteiden rahalliseen tukemiseen. Vaatelahjoituksia lähetetään silloin, kun afrikkalaiset yhteistyökumppanit niitä toivovat. Muulloin vaate myydään Suomessa vähittäis- ja tukkumyynnissä ja saadut varat annetaan avustustyöhön.
    Yhdistyksellä on 11 myymälää, joissa myydään noin 10 prosenttia kerätystä vaatteesta.Loput tukkumyynnissä myytävät vaatteet on lajiteltu eri kategorioihin ja pakattu paaleihin, jollaisina ne myydään edulliseen hintaan esimerkiksi Venäjältä tai Pohjois-Afrikasta saapuville ostajille. Näin yli 90 prosenttia eli lähes 4 miljoonaa kiloa (jäteprosentti 6 prosenttia) käytettyä vaatetta päätyy edelleen käyttöön ihmisille eikä puolikäyttöisinä esimerkiksi kaatopaikalle.
    Hyvälaatuinen vaate palvelee helposti kahta tai useampaakin käyttäjää. Huonolaatuinen vaate ei välttämättä palvele kunnolla ketään, vaan jää maailmaan ajelehtimaan pitkäksikin aikaa harmillisena muistutuksena siitä turhasta energiasta, työstä ja rahasta, joka sen valmistamiseen ja ostamiseen on käytetty. UFF etsii koko ajan myös uusia ja vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja kehitysyhteistyökohteilleen. Ennen pitkää ympäristötietoisuus vaikuttanee positiivisesti kulutustottumuksiin.

Birgit Nevala
tiedottaja, UFF
Miesten hartiat arjen kantajiksi

Olin oikein ilahtunut Elina Hatakan opettajankoulutuksen mieskiintiöitä käsitelleestä Kommentti-palstan kirjoituksesta (VL 25.5.) Mieskiintiöt eivät ole ihannetapa saada miehiä opettajakoulutukseen, mutta jotenkin pitäisi kuitenkin purkaa huolestuttava naisvaltaisuus.
    Teoria hallitsevasta äidistä on todella mielenkiintoinen. Olen huomannut arkielämässä, että monista miehistä olisi hyviksi kasvattajiksi, mutta kynnys koulutukseen on aika suuri – semminkin kun koulutus tietyillä aloilla on yhä vieläkin pitkälti naisten sanelemaa.
    Kasvatuksessa ja opetuksessa on monta puolta, ja monet yksityiskohdat tarvitsisivat jäyhää miesnäkökulmaa. Oma kansakoulun opettajani, nainen, oli oiva esimerkki maskuliinisuudesta. Naisena hän sai rauhassa soluttautua koulumaailmaan, mutta miehet joutuvat helposti tarkempaan syyniin.
    Toinen vinouma on se, että miehet hakeutuessaan opettajiksi pyrkivät heti johtotehtäviin. Juuri käytännön työssä, raadollisen arjen keskellä, tarvitsisimme miehen turvallisen leveitä hartioita kaikenlaisia huolia kantamaan. Hallitsevat äidit piiloutukoot omimmille paikoilleen, tukevan työpöydän teorian kuvioimiin syvyyksiin.

Kika Hammar
Helsinki<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

Yleisönosastoon kirjoittaminen >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO