Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Haaveena ekokylä pääkaupunkiseudulta

Ekosähköä puutaloihin, pihalla luomupuutarha, kotieläimiä ja tilat yhdessäololle. Vain sopiva tontti puuttuu.

Joonas Pörsti

Espoon Mankkaalla perustettiin keskiviikkona 32 perheen voimin ekokyläosuuskunta, jonka tavoitteena on käynnistää parin kolmen vuoden sisällä yhden tai useamman ekokylän rakentaminen pääkaupunkiseudulle.
    Osuuskunta haluaa suunnitella ja rakennuttaa talonsa luonnonmukaisista ja kierrätettävistä materiaaleista, kuten puusta tai savesta. Tavoitteena on yhdistää oman kodin mukavuudet ja pienen yhdyskunnan sosiaalinen elämä.
    ”Rakennamme ekoyhdyskuntaa, mutta emme kommuunia tai yhteisöasuntoja. Alueella voisi olla omakoti-, rivi-, tai vaikka puukerrostaloja erilaisilla omistuspohjilla. Kaiken pitää olla rakennettu ja toimia ekologisin periaattein”, Ulla Räsänen-Virtanen kertoo.
    Siviilissä osuuskunta Eko-Osuusrahan toimitusjohtajana työskentelevälle Räsänen-Virtaselle on luonnostaan langennut vastuu hankkeen taloudellisesta suunnittelusta.
    Sopivaa tonttia on etsitty Helsingin lähikunnista, koska suuri osa jäsenistä työskentelee pääkaupungissa. Toistaiseksi tiedossa on valmiiksi kaavoitettu tontti Vihdistä, mutta työmatkat ja lasten koulumatkat venyisivät sieltä monien mielestä liian pitkiksi.

Akustista pehmeyttä
Osuuskunnalla on omasta takaa esimerkiksi rakennusalan, lakiasioiden ja ympäristöalan ammattiosaamista. Tavoitteena on pitää rakennuskustannukset kohtuuden rajoissa.
    ”Olen valmis tinkimään kustannuksista osallistumalla itse mahdollisimman paljon rakennustöihin”, kertoo ympäristöministeriössä ylitarkastajana työskentelevä Sauli Solhagen.
    Solhagenilla on kokemusta ekologisesta asumisesta muutaman vuoden ajalta 1990-luvulta, jolloin hän asui Viikin ensimmäisissä puutaloissa. Ekotalon edut kävivät tuolloin selviksi. ”Puutalossa materiaalit ovat miellyttävämpiä, akustisesti pehmeämpiä ja lämpimämpiä kuin elementtitalossa.”
    Monet osuuskunnan jäsenistä ovat haaveilleet jo pidempään ekotaloasumisesta. Yksin rakennushanketta ei ole kuitenkaan uskaltanut lähteä toteuttamaan. ”Ekokylähankkeessa saa neuvoa muilta”, Solhagen toteaa. ”Odotan kylästä myös sosiaalisesti toimivaa kokonaisuutta. On mukava tuntea jo etukäteen ihmiset, joiden kanssa tulee asumaan.”

Ruotsissa kymmeniä ekokyliä
Ekokylän esikuvat ovat pääosin ulkomaisia. Suomessa ekoasumista on kokeiltu 6–7 perheen voimin Mustasaareessa Vaasan naapurissa. Ruotsissa ja Tanskassa ekokyliä sen sijaan on kymmeniä.
    ”Suunnittelukokouksissa on toistaiseksi annettu kaikkien kukkien kukkia. Joku haluaa rakennuttaa talonsa avaimet käteen -periaatteella paikan päällä, joku toinen etsiä muualta hirsitalon ja siirtää sen tontille”, Solhagen kertoo.
    ”Tarkkoja suunnitelmia ei edes kannata tehdä, ennen kuin tontti löytyy. Jos luomme ekokylästä valmiin ihannekuvan, löytyykö sopivaa paikkaa enää mistään?”, Räsänen-Virtanen lisää.
    Yhteistilojen laajuus on myös toistaiseksi auki. Tilojen rakentaminen nostaa helposti kustannuksia, ja yhteisöllisyys voi muovautua luonnostaan ilman erillisiä tilojakin.
    Oman kodin suunnittelu on kuitenkin osakkaiden mielissä pitkällä. ”Tytär toivoisi, että olisi kotieläimiä. Kasvihuone toisi kaupunkityölle vastapainoa ja nikkarointiin olisi mukava saada oma tila”, Solhagen kaavailee.

Kimppakyydillä töihin
Ekologisista kriteereistä ekokylän suunnittelussa ei mielellään tingitä. ”Ihanteellista olisi löytää paikka, jossa on kunnallistekniikka jo valmiina, ettei sitä tarvitse erikseen rakennuttaa. Jos kunnallista vesijohtoverkkoa ei ole, voisimme ehkä pärjätä yhteiskaivolla”, Räsänen-Virtanen pohtii.
    Joukkoliikenneyhteydet painavat myös tontin valinnassa. ”Jos joku tarjoaa muualta tonttia, asiaa täytyy erikseen harkita”, Solhagen sanoo. ”Vaasan ekokylän asukkaat ovat kertoneet, että auton käyttö on joka tapauksessa vähentynyt, kun naapurit vievät lapsia kouluun ja ajavat kimppakyydillä töihin.” o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO