Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Vaalit hajottivat Italian vihreitä

Puolue harkitsee itsensä murentamista kansalaisliikkeiden verkostoksi.

Lena Björklund, Udine

Mediakeisari Silvio Berlusconin voitto Italian vaaleissa sai häntä ja hänen liittolaisiaan vastaan taistelleiden riveissä aikaan erilaisia reaktioita vaalitappion jälkeen. Vastaehdokas Francesco Rutelli puhui välittömästi tiukasta oppositiopolitiikasta, ja hävinneen liittouman suurimman puolueen, Demokraattisen vasemmiston puheenjohtaja Massimo D'Alema oli yhtä hymyä hyvän henkilökohtaisen menestyksensä vuoksi.
    Vihreät ovat olleet osa Rutellin joukkoja Girasole- eli Auringonkukka-nimisinä. Keltaisuus on kätkenyt sisälleen myös sosialistit. Elämänmyönteinen tunnus ei auttanut: vihreiden vaalitulos oli vaivaiset 2,1 prosenttia.

Puheenjohtaja tulilinjalla
Vihreillä on ollut Oliivipuu-koalition hallitsemassa Italiassa 27 kansanedustajaa ja kaksi ministeriä. Maatalouspolitiikasta vastannut Pecoraro Scanio on ollut esillä jatkuvasti, mutta yleensä ikävin uutisin.
    Vihreät eivät ylittäneet edes vaalikynnystä, mutta saavat silti – Italian lähes käsittämättömän vaalijärjestelmän vuoksi – yhdeksän edustajaa senaattiin ja kahdeksan edustajainhuoneeseen, jota Italiassa kutsutaan parlamentiksi. Muun muassa ministeri Scanio jatkaa parlamentaarikkona. Kumppani Girasolessa saa 15 edustajaa. Italian edustajainhuoneessa istuu kaikkiaan 630 edustajaa, senaatissa 315.
    Vihreiden tappiosta syytetään puheenjohtaja Grazia Francescatoa ja ministeri Scaniota. Francescato ilmoittikin heti maanantaina, ettei hän asetu ehdokkaaksi ensi kuussa pidettäviin puheenjohtajavaaleihin.
    Tiistaina huonon menestyksen turhauttamat vihreät pitivät myrskyisän kokouksen. Ministeri Scanio totesi, että puolue on hajotettava ja on ryhdyttävä rakentamaan liikkeiden verkostoa. Hän puhui ”politiikan Greenpeacesta” ja taistelusta turvallisemman elintarviketuotannon puolesta.

Berlusconin lupaukset
herättävät pelkoa

Triesteläinen vihreä Elettra Rinaldi työskenteli kahdeksan kuukautta Scanion erityisavustajana vastuunaan kampanja geenimuunneltua viinituotantoa vastaan. Tässä vihreiden ei tarvinnut tuntea oloaan yksinäiseksi: yli 200 italialaista viinintuottajaa allekirjoitti vetoomuksen. Mukana ovat arvostetuimmat tuottajat Chiantista lähtien.
    ”Huonosta tuloksesta oppiminen on suuri inhimillinen voimavara. Ilmeisesti emme onnistuneet tuomaan esiin Girasolea turvallisen elintarviketuotannon ja kuluttajien oikeuksien puolustajana”, Rinaldi sanoo.
    Berlusconi on luvannut erittäin paljon. Rinaldi pelkää eniten niitä lupauksia, jotka Berlusconi mitä todennäköisimmin pitää: uusien moottoriteiden rakentamisia, suuria siltahankkeita. ”Emme todellakaan tarvitse niitä. Pitäisi kohentaa turismia, tervehdyttää maataloutta, panostaa rautateihin.”

Euroopan Unionista
italialaisten kasvattaja

Rinaldi näkee Euroopan unionissa suuren kasvattajan. Mikä on yhteistä omaisuutta ei ole minun lainkaan, ajattelee italialainen.
    ”On liian vähän henkilökohtaista vastuuta asiosta. Vahvempi ja integroidumpi Euroopan unioni muuttaa myös italialaisten mentaliteettia. Se on suuri kulttuurinen ja poliittinen työ.”
    Rinaldi ei puhu vihreiden hajottamisesta vaan Oliivipuun ”kolmannen oksan” vahvistamisesta kunnon opposition luomiseksi.

Luottomiesten kabinetti
Berlusconi ei koskaan suostunut avoimeen televisioesiintymiseen Rutellin kanssa. Kieltäytymisessä saattoi ensimmäistä kertaa näkyä Berlusconin demokratiakielteisyys, jota pidetään hänen vaarallisimpana piirteenään. Berlusconi omistaa suoraan tai välillisesti kolme tv-kanavaa ja ison joukon lehdistöä, mutta ei puhu vapaan tiedonvälityksen puolesta.
    Kaikki eivät Berlusconin joukkueessa voittaneet, vaikka Vapauksien taloksi itseään kutsuva liittouma murskavoiton saikin. Vanhasta fasistipuolueesta alkujaan polveutuva Kansallinen allianssi menetti viisi prosenttia ja avoimimmin muukalaisvihamielisenä esiintyvä Pohjoisen liitto jäi neljän prosentin äänikynnyksen alle.

Vain yksi nainen
mahtuu hallitukseen

Berlusconin kaavaileman hallituksen kuudentoista ministerin joukkoon näyttää mahtuvan vain yksi nainen. Varma varapääministeri on Gianfranco Fini, Kansallisen allianssin puheenjohtaja. Fini totesi heti maanantaina, että valtiollinen radio- ja televisioyhtiö RAI kaipaa uudistamista. Se mustasi ohjelmissaan koko ajan Berlusconin liittoumaa, Fini perusteli.
    Pohjoisen liiton Umberto Bossi vaatii itselleen joko edustajainhuoneen tai senaatin puhemiehen paikkaa. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO