Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiyleisönosasto

 

 

Kuntakartta haltuun!

Tieto lisää tuskaa. Tämä vanha hokema tuli mieleen poistuessani taannoin eduskuntatalolla pidetyiltä vihreiden valtuutettujen neuvottelupäiviltä. Saimme tosi rajun tietoiskun vihreästä kuntapäättämisestä maan eri osissa. Maan eriarvoisuudesta tuskaa kärsivänä mietin, että voisiko sen jotenkin poistaa?
    Helsingin vihreät ovat muiden puolueiden silmissä arvostettuja poliittisia päättäjiä, kun taas me muut olemme viherpiipertäjiä eli asumme kuntakartalla väärän vihreyden alueella.
    Erittäin tärkeä asia suunnitelmassamme syventää ja aitouttaa kartan vihreys on se, että tutkimuksen mukaan suurin osa pääkaupunkiseudun vihreiden äänestäjistä on maalta tulleita kepulaisia. Heitä on kuitenkin tarpeisiimme aivan liian vähän.
    Nykyistä aluepolitiikkaa on siis ehdottomasti jatkettava. Pyrkimyksenä on pääkaupunkiseudun väestömäärän kasvattaminen minimissään kahteen miljoonaan. Tämä merkitsee sitä, että tulevia vihreitä saapuu alueelle lisää lähes puolitoista miljoonaa.
    Köyhät kunnat, joita Suomessa on ylivoimaisesti eniten, melkein autioituvat. Nyt astuu kuvaan selvitysmies Pekkarisen kuntien verotulojen uusjako. Ei siten, että pääkaupunkiseutu maksaisi lisää kasvukeskuksille, vaan nimenomaan muuttotappiokunnille. Pekkarisen ehdottama 400 miljoonaa kasvatetaan miljardiin, koska siten asiamme varmasti etenee.
    Pekka Saurin ja kumppaneiden tehtävänä on markkinoida ajatus noin suuresta veronsiirrosta äänestäjilleen. Haluatko lomailla synnyinkunnassasi, jossa on toimivat terveyspalvelut? Haluaisitko mahdollisesti muuttaa eläkepäivinäsi kotiseudullesi, jossa infra on kunnossa? Haluatko?
    Olemme päätyneet tilanteeseen, jossa vihreitä äänestäjiä on tarpeeksi kuntakartan aitouttamiseksi. Ainoa ongelma on heidän keskittymisellään, joten tarvitaan uudenlaista aluepolitiikkaa.
    Nopein tie hajasijoittamiseen on uusio-EVR:n (Energian vapautusrintama) tekemä täsmäisku Loviisan ydinvoimalaan. Iskun vaikutuksesta pääkaupunkiseutu saa radioaktiivisen laskeuman ilman pienhiukkasia. Lasten ja varhaisnuorten psykiatriset ongelmat unohtuvat. Tarhapaikkoja ei tarvita. Optiot jäävät laukeamatta. Alkaa pako kotiseuduille.

Raimo Piirainen
Ylivieska
Malmin lentokenttä pitää säilyttää

Monet kuvittelevat vihreisiin kaavoitusperiaatteisiin kuuluvaksi, että asunnot ja asuntojen tuotanto on aina asetettava katujen, liikennealueiden ja moottoriteiden edelle.
    Liekö tämä stereotypia syynä siihen, että jotkut vihreät ajattelevat Malmin lentokentän sulkemisen ja lopettamisen olevan hyvä asia. Saadaanhan sinne rakennettua uusi lähiö asuntopulasta kärsiville helsinkiläisille ja Helsinkiin muuttajille.
    Lentokentän säilyttäminen on kaikkein ”vihrein” vaihtoehto Helsingin ja koko Etelä-Suomen kannalta. Kaukana Helsingistä oleva kenttä pakottaa ilmailijat kulkemaan sinne yksityisillä henkilöautoillaan, ja polttamaan bensaa myös maantiellä.
    Lentokenttä on laaja viheralue. Siellä on linnuilla pesimisrauha, koska kentän aita estää ihmisiä häiritsemästä eläinten pesintää. Se on monien eläinten suojapaikka.
    Lentokenttä antaa paikallisille ihmisille tilaa hengittää ja ulkoilla. Kentän ympärillä on hyvät ulkoilumaastot ja -reitit. (tai ainakin voisi olla). Tasainen nurmikko on ideaalinen hiihtoladun paikka silloin kun lunta on vähän ja harvoin.
    Lentokentän säilyttäminen on kulttuurin ja perinteiden vaalimista. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat lentoasema ja lentokonehalli ovat suojelukohteita. Niiden arvo kärsii, elleivät ne saa seistä aidossa toimivassa ympäristössä ja alkuperäisessä tehtävässään.
    Maaperässä saattaa olla myrkkyjä, ainakin Tattarinsuon autokorjaamoalueella. Sellaiseen paikkaan ei pitäisi rakentaa asuntoja edes sosiaalisin perustein jaettavaksi.
    Malmin korvaavan kentän rakentaminen aiheuttaa luonnonrauhan häiriintymisen siellä jossain muualla. Jos Malmin kentästä aiheutuu kiusallista häiriötä, niin onko eettisesti oikein pyrkiä siirtämään ne häiriöt muiden niskaan.
    Ei ole kestävän kehityksen mukaista tuhlata yhteiskunnan resursseja saman asia purkamiseen ja uudelleen rakentamiseen jonnekin muualle. Asuinrakennuksille löytyy Suomesta varmasti tilaa myös kovalta maalta, ja sellaisista paikoitsa, joista ei tarvitse purkaa ja häätää toimivia laitoksia tai instituutioita.

Erkki Mikola
Helsinki<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

Yleisönosastoon kirjoittaminen >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO