Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Ydinvoiman vastainen verkosto aloitti toimintansa

Ydinvoiman vastustus kokoaa poliittisia nuorisojärjestöjä poliittisen kentän eri puolilta.

Nina Gimishanov

Valtakunnallinen ydinvoiman vastainen verkosto on aloittanut aktiivisen toiminnan estääkseen viidennen ydinvoimalan rakentamisen Suomeen. Verkoston ensimmäinen julkinen tiedotustilaisuus kokosi keskiviikkona Helsinkiin reilun kymmenen järjestön edustajia kaikkiaan 27 verkostoon kuuluvasta järjestöstä.
    Verkostoon kuuluu poliittisia nuoriso- ja naisjärjestöjä sekä ympäristö- ja kuluttajajärjestöjä. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden lisäksi toimintaan osallistuvat keskustan, vasemmistoliiton ja Rkp:n nuorisojärjestöt. Mukana on myös yksityisiä kansalaisia.
    Järjestöt perustelevat ydinvoiman vastustamista muun muassa ydinvoiman käytön riskeillä ja huonolla työllistävyydellä. Ruohonjuuritasolla ydinvoiman vastainen toiminta on jatkunut siitä asti, kun eduskunta hylkäsi hankkeen viidennestä ydinvoimalasta vuonna 1993.
    Verkoston tavoitteena on vaikuttaa kansanedustajien, eduskunnan valiokuntien sekä kansalaisten mielipiteeseen. Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan suomalaisista 54 prosenttia vastustaa ydinvoiman lisärakentamista.

Arhinmäki odottaa
ostoboikotteja

Verkosto vaatii energiansäästöä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä, koska ne ovat kotimaisia, turvallisia ja työllistävät moninkertaisesti ydinvoimaan verrattuna. Yhteistyötä verkosto aikoo tehdä esimerkiksi vahvistamalla tiedonkulkua eri järjestöjen välillä ja jakamalla asiantuntemusta.
    ”Pyrimme vaikuttamaan niiden kansanedustajien mielipiteeseen, jotka eivät vielä ole tehneet päätöstään lisäydinvoiman rakentamisesta. Yritämme myös käännyttää muutaman puoltajan, sanoo Nuoren keskustan liiton puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
    Vasemmistonuorten Paavo Arhinmäki muistuttaa, että Suomi on ainoa Länsi-Euroopan maa, joka suunnittelee ydinvoimalan rakentamista. Hän varoittaakin, että Suomi voi saada niskaansa Keski-Euroopan kansalaisjärjestöjen ostoboikotit.
    ”Kuluttajat eivät halua käyttää lisäydinvoimalla tuotettuja tuotteita, esimerkiksi suomalaista paperia”, Arhinmäki sanoo.

”Lapset uhrataan
lisäydinvoimalle”

Naiset ydinvoimaa vastaan – järjestöä edustavan Pirkko Lindbergin mukaan propaganda ydinvoiman puolesta jatkuu. Eettiset ja moraaliset kysymykset ovat jääneet vähälle; lisäydinvoimalle uhrataan lapset ja lastenlapset.
    Poliittisten nuorisojärjestöjen ohella verkostoon osallistuvat muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Luonto-Liitto, Vihreät naiset, Taiteilijat rauhan puolesta, Maan ystävät ja Isoäidit ydinvoimaa vastaan.
    Verkosto järjestää tulevana viikonloppuna valtakunnallisen tapahtuman Vantaalla sekä Tshernobylin muistopäivän mielenosoituksen 26. huhtikuuta. Kansalaisjärjestöt aikovat myös jatkaa korttikampanjaa, jossa kansanedustajille voi kirjoittaa viidettä ydinvoimalaa vastustavan kortin. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO