Viikon visiitti
Irina Krohn

Kuka vei Afrikan?

Seksitavat vaarantavat elämää.

KASVANANA tyttönä, noin neljännes vuosisataa sitten, palasin Suomeen Afrikan Liberian vehreydestä. Eletty vuosi simpanssin, pygmivirtahevon, miniantiloopin, vihreiden mambojen ja vieraiden ihmisten rakkauden keskellä on siitä asti säteillyt minulle voimakasta elämänuskoa.
    Ainakin viime viikkoon asti. Palasin nimittäin Afrikasta, nyt kahden viikon työmatkalta, jonka kansainvälinen perhesuunnittelujärjestö järjesti muutamalle kymmenelle eurooppalaiselle parlamentaarikolle. Tutustuimme seksuaali- ja lisääntymisterveyshuoltoon Ugandassa ja Sambiassa sekä niiden HIV/AIDS -tilanteeseen.

Ugandassa presidentti ja muut poliitikot ottivat jo varhain vastaan kansalaisjärjestöjen viestin HIV-vaarasta. Määrätietoisin ponnistuksin, ja ennen kaikkea avoimen valistuksen ansiosta, tilanne on saatu jotenkuten hallintaan.
    Uganda tuntui jatkuvalta paradoksilta. Naisten on siellä yhä mahdollista hankkia itselleen vapaaehtoinen sukuelinten silpominen. Lapsista 43 prosenttia syntyy teini-ikäisille äideille, aborttien laittomuuden vuoksi lukuisia naisia kuolee. Samalla maassa vallitsee usko tulevaisuuteen, aivan kuin vanhassa Suomessa, jossa Miina Sillanpään tyyliset toimijat loivat pohjaa hyvinvointi- ja sivistysyhteiskunnalle. Hallituksen virkamiehet kuvasivat maansa muutostilaa kuin jossain pontevassa kansanvalistusseuran julkaisussa. Kyynisen ja politiikkaan väsähtäneesti suhtautuvan maan kansanedustajalle tämä oli kuin veritankkaus.

Sambian maassa on maailman eniten orpoja, suurimpana syynä AIDS. Suvut eivät nekään huolehdi kaikista, vaan osa jää kaduille. Silti kuulimme enemmän kuparin hinnan alhaisuudesta kun seksuaalikäyttäytymisen muutoksista.
    Sambiassa kuulin ensimmäistä kertaa "kuivaseksistä", jossa nainen kuivaa vaginansa yrteillä lisätäkseen miehen nautintoa. Kysyin maan roomalaiskatoliselta arkkipiispalta saako HIV-infektoitunut mies, jolla on vielä terve vaimo, suojella lapsiaan täysorpoudelta ja käyttää aviosuhteessa kondomia. Arkkipiispan mukaan kondomit eivät kuulemma pidätä HI-viruksia, jotka ovat viisi kertaa pienempiä kuin kondomin reiät.
    Sosiaalivaliokunnan puheenjohtaja Marjatta Vehkaoja kysyi puhutaanko kirkon perheneuvonnassa kuivaseksin vaaroista. Arkkipiispa vastaisi kohteliaasti, ettei hän ole seksin teknisten yksityiskohtien asiantuntija. Sehän voi olla tottakin. Silti hän on keskeinen moraaliarvojen luoja.
    Illalla kuulimme, että tanskalaiset olivat nähneet naisten mielenosoituksen, jossa vaadittiin poliisia ottamaan kiinni Lusakassa riehuva, nuoria tyttöjä raiskaava ja tappava sarjamurhaaja. 39 naista ja muutama heitä sattumalta tervehtinyt sukulaismies pidätettiin. Pari päivää myöhemin luimme etusivuilta, että Sambian naisjärjestöt yrittivät vierailijoiden silmissä häpäistä oman hallituksensa.

Kaksi kolmasosaa Sambian lapsista ei käy koulua koulumaksujen ja koulupukupakon vuoksi. Jokaisella kohtaamallamme hallituksen virkamiehellä oli kuitenkin kännykkä.
    Öisin hotellihuoneessa ajattelin lukutaidottomia orpoja ja rikkoutuneita limakalvoja. Lapsuuteni Afrikka kutistuu ja surkastuu kuin vanha ilmapallo. Pelkään, että se muuttuu veltoksi haamuksi mielen pohjalle. Minun on tehtävä tälle asialle jotakin. oETUSIVULLE