Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 

Maailma avautuu Seiskassa

Sensaatiolehdistössä politiikan vastaisuus on selviö.

Johanna Korhonen

7 päivää on kuulemma sellainen lehti, jota kukaan ei myönnä ostavansa tai tilaavansa, mutta jota kuin ihmeen kaupalla on satuttu lukemaan kampaajalla. Fiksun maineeseen haluavat eivät yleensä mainosta ostavansa myöskään Hymyä tai Nykypostia. Ostin juuri kaikki kolme. Niistä avautui kokonainen uusi maailma. Nyt hävettää, etten ole tiennyt tästä maailmasta aiemmin juuri mitään, luullut vain.
    Kansalaisena ja toimittajana olen syksyn mittaan osallistunut moniin taivasteluihin siitä, miksi suurta osaa kansasta ei kiinnosta äänestää. Luettuani Seiskan, Hymyn ja Nykypostin ihmettelen, miksi ylipäätään kukaan viitsii äänestää.
    Samaan aikaan, kun jotkut toimittajat laativat huolestuneita analyyseja kansalaisten politiikanvastaisuudesta ja vaalipassiivisuudesta, heidän kollegansa jossain muualla – väliin myös samoissa välineissä – tekevät kaikkensa, jotta politiikasta ja poliitikoista tulisi mahdollisimman arvottomia.

Millainen on se yhteiskunta, joka 7 päivää -lehden, Nykypostin ja Hymyn sivuilta välittyy?
    Jos jätetään pois kaikki julkkikset – hehän ovat loppujen lopuksi aika harmittomia – kuva Suomesta on lohduton. Maata hallitsevat ahnaat, omanvoitonpyyteiset, irstaat poliitikot, joiden ainoa tehtävä on turvata oma asemansa. Politiikkaan pyritään rahan takia, ja politiikka on likaista peliä.
    ”Kansan” yhteinen suuri vihollinen on poliitikkojen ohella virkakoneisto, joka tuntuu toimivan täysin omalakisesti. Aijan hyvästä, ongelmattomasta perheestä on lapset otettu huostaan väkisin! Viranomaisista pahin on tietenkin verottaja, joka käy milloin kenenkin syyttömän kansalaisen tai yrittäjän kimppuun ja ilkeyksissään syöksee hänet perikatoon. Verottaja vainoaa viatonta Eskoa!
    Lehdistä päätellen kansalaisilla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten virkakoneisto toimii – paitsi ehkä raportoimalla vääryyksistä seiskojen ja hymyjen sivuilla tai vaihtoehtoisesti Karpolle. Jos maailma on tämmöinen, miksi kenenkään kannattaisi äänestää? Eivät poliitikot ilmeisesti pysty vaikuttamaan edes omaan työhönsä. Kun Nykyposti pyrki analysoimaan, mitä Suomen politiikassa tapahtuu vuonna 2001, se kysyi asiaa kahdelta selvänäkijältä.

Jo pari vuotta sitten Hymyn, Nykypostin ja Seiskan yhteenlaskettu levikki oli yli neljäsataatuhatta. Tuoreita levikkilukuja ei ole julkistettu, mutta ne tuskin ovat ainakaan laskemaan päin. Vielä huolestuttavampi on tieto, että esimerkiksi Seiska kuuluu monesti olevan ”nuoren perheen peruslehti” - siinähän on televisio-ohjelmat, joten mitään muita lehtiä ei tarvita. (Tiedoksi kaikille: kestotilaus maksaa 7,60 mk/viikko.)
    Politiikanvastaisuutta eivät levitä ainoastaan sensaatiolehdet. Myös itseään laatulehdiksi kutsuvat julkaisut julkaisevat ilmeisen vakavissaan tilastoja kansanedustajien täysistuntopoissaoloista. Se on sama, kuin jos toimittajan poissaoloksi työtehtävistä laskettaisiin kaikki ne minuutit, joina toimittajan sormet eivät naputa tietokoneen näppäimistöä.

Ennen kuin seuraavan kerran sorrun jonnekin jaarittelemaan maailman kansoista ja demokratian olemuksesta, muistan lukea Seiskan ensin. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO