Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtivisiitti

 

 

Myytti ja vastamyytti

Talouden globalisaatio on poliittinen projekti.

Riikka Kaihovaara

Olen varma, että Prahassa kokoontuneet Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin edusmiehet ovat kaikessa hiljaisuudessa tyytyväisiä syntyneisiin mellakoihin. Pienen vähemmistön päätön riehuminen käänsi kätevästi tiedotusvälineiden mielenkiinnon asiallisesta uusliberalismin kritiikistä mielenosoittajien toimintatapojen ruotimiseen. Jopa kokouksen keskeytyminen ajaa vallanpitäjien etua päätöksenteon siirtyessä yhä näkymättömämpiin.
    Avuttomuus on päällimmäinen tunne, joka syntyy, kun ajattelee Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kaltaisia instituutioita. Asioiden laajuuden ja tarvittavan tiedon määrän vuoksi pätevän kritiikin esittäminen tuntuu mahdottomalta.
    Miten erotan vilpin ja vilpittömyyden? Entä mihin tietolähteisiin uskoa? Käytyäni läpi maailmantaloutta kuvaavia tilastoja ja kaavioita, luettuani globalisaatioaiheisia kirjoja ja koluttuani nettiä uuvuksiin asti oloni on edelleen epävarma. Ehkä Prahaan kokoontuneilla ekonomisteilla ja pankkiireilla on sittenkin jotain salattua tietoa, joka oikeuttaa heidät tekemään päätöksiä meidän puolestamme?

Tietoon tai sen puutteeseen perustuva mielipiteiden arvottaminen on merkittävä vallankäytön väline. Prahassa mielenosoittajat toivat sanomaansa esiin muun muassa taiteen ja performanssien avulla. "Teatteri ja huumori ovat hyviä asioita, mutta niiden pitäisi perustua faktoille", totesi Maailmanpankin ulkoasiain varapresidentti Mats Karlsson hiljattain. Viesti on selvä: olkaa hiljaa, ettehän te näistä asioista kuitenkaan mitään tajua.
    Prahan kaduilla mieltään osoittaneista kaikki eivät varmastikaan täysin ymmärrä maailmantalouden rakenteita. Heillä on silti oikeus tuoda julki mielipiteensä, perustui se sitten toisenlaiseen arvomaailmaan tai pelkkään intuitioon.

Globalisaatio lienee viime vuosien käytetyin, väärinkäytetyin ja väärinymmärretyin sana. Sanan merkityksen hämäryys on omiaan synnyttämään sen ympärille poliittisia iskulauseita ja kiistoja.
    "Globalisaation eli maailman taloudellisen yhdentymisen vastustajat ottivat maanantaina yhteen pamppua heiluttavien poliisien kanssa", lohkaisi Helsingin Sanomat pari viikkoa sitten. Lauseeseen sisältyy kaksikin virhettä. Globalisaatio ei tarkoita samaa kuin maailman taloudellinen yhdentyminen, eivätkä mielenosoittajat vastusta globalisaatiota sinällään.
    Maailmankaupan (näennäisestä) vapauttamisesta huolestuneet yritetään leimata taantumuksellisiksi globalisaation vastustajiksi, jotka maailman muuttumisesta pelästyneinä takertuvat kansallisvaltioon. Vaikka globalisaatiolla tarkoitetaan useimmiten juuri maailman taloudellista yhdentymistä, ei pitäisi unohtaa, että globalisaatiolla on myös ekologisia, poliittisia, sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia. On olemassa useita vaihtoehtoisia globalisaatiokehityksiä.

Taloudellisen globalisaation taustalla piilee myytti taloudesta jonakin muusta yhteiskunnasta erillisenä järjestelmänä. Taloudessa katsotaan pätevän omat lakinsa, joihin poliittisella päätöksenteolla ei voida vaikuttaa.
    On kuitenkin tärkeä huomata, että talouden globalisaatio ei ole mikään mekanismi, mikään itsetoimiva järjestelmä, joka etenee vääjäämättä. Talouden globalisaatio on läpeensä poliittinen projekti, jota edistävät Maailman kauppajärjestön ja Kansainvälisen valuuttarahaston kaltaiset ylikansalliset toimijat ja instituutiot, jotka harjoittavat uusliberalistista politiikkaa.
    Suomea edustivat Prahan kokouksessa valtionvarainministeri Sauli Niinistö ja Suomen pankin pääjohtaja Matti Vanhala. Mukana ei ollut yhtään parlamentaarikkoa. Koska talouden globalisaatio on poliittinen projekti, myös sen suuntaan pitäisi voida vaikuttaa poliittisella toiminnalla. Kymmenet tuhannet kansalaisaktivistit ympäri maailmaa ovat sen jo tajunneet. Milloin sen tajuavat myös suomalaiset poliitikot? o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO