Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 

Myrkky haudattuna

Huono uutinen voi viedä uskon ekotuotteisiin.

Joonas Pörsti

Luomuviljan viljely on viljakiloa kohti laskettuna vähintään yhtä haitallista kuin tavanomainen tehoviljely. Kierrätyspaperi on kaunista, mutta sen tuottaminen saastuttaa enemmän kuin tavanomainen paperintuotanto. Katalysaattori vähentää hiukkaspäästöjä, mutta jos mukaan laskee valmistuksessa kuluvat luonnonvarat, vaaka kallistuu vanhanaikaisen auton hyväksi.
    Hatarasti perustellut ekologiset valinnat ovat otollista riistaa tiedotusvälineille. Tuote toisensa jälkeen on ajautunut ympäristötutkijoiden kriittisten arvioiden perusteella vuosien saatossa suositusten valkoiselta listalta mustalle.

Aidosti ekologisten kuluttajavalintojen tekeminen vaatii tuekseen kuitenkin vahvempia eväitä kuin uutiset yleensä tarjoavat. Mistä tahansa tuotteesta voidaan kaivaa esiin myrkkyjä. Luomuliiton puheenjohtaja Esa Partanen muistutti viime viikolla osuvasti, että täysin ympäristöystävällinen tuotantotapa edellyttäisi paluuta keräilytalouteen.
    Julkisessa keskustelussa huomio kiinnittyy usein yhteen haittapuoleen kerrallaan. Tuotteen ekologisuuden arvioimiseksi on otettava huomioon koko tuotteen elinkaari valmistuksesta kierrätykseen. Vielä elinkaarianalyysiäkin keskeisempää on se, miten tuotetta käytetään. Ekologisinkaan paperi ei pärjää kloorivalkaistulle, jos sitä kopioidaan ja printataan holtittomasti.
    Huonot uutiset on otettava vakavasti, mutta niille ei kannata kumartaa. Ekologisen ajattelun tuotteistaminen kestää aikansa ja vaatii pitkäjänteistä työtä. Tulokset näkyvät maaperän, veden ja ilman parempana laatuna. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO