Uusi Tuuli puhalsi Välimerelle / Vihreä Lanka 22.9.2000


Uusi Tuuli puhalsi Välimerelle
Virve Pohjanpalo

Kun reilun kaupan rahtipurjelaiva s/v Estelle sai valtamerikatsastuksensa suoritettua viime vuoden marraskuun lopulla, kesti vain viisi päivää ennen kuin alus suuntasi jo kokkansa kohti Ruotsin Uumajaa. Pohjanlahden länsirannikolta matka jatkui Rostockin ja Göteborgin kautta Välimerelle. Gibraltarin salmi ohitettiin maaliskuun lopulla.
    Suomalaisaktiivit olivat löytäneet italialaisesta Pangea-järjestöstä hengenheimolaisia, ja suunnitelleet näiden kanssa kampanjakiertueen Napoliin, Genovaan ja Savonaan.

KOHDERYHMÄNÄ KOULULAISET
Matkan päätehtäväksi oli määritelty koululaistyö. Lapsille ja nuorille haluttiin kertoa sekä oikeudenmukaisen kaupan ideasta että saatavilla olevista tuotteista. Tapahtumarepertuaari oli kuitenkin koululaisvierailuja laajempi. Laivalla ja satamissa tarjoiltiin kulttuuria ja kauppaa kaikille kiinnostuneille.
    Heti ensimmäisenä toimintapäivänä Napolissa laivalla vieraili väkeä tungokseksi asti. Laiturilla laivan vieressä esittäytyivät reilua kauppaa harjoittava Pangea-liike sekä Greenpeace. Pangea-liikkeen keskeisellä paikalla Napolissa sijaitsevat hienot tilat tekivät vaikutuksen Estellen väkeen.
    Miehistön ja paikallisten toimittajien yhteistyö toimi erinomaisesti. Estellen takana olevan Uusi Tuuli ry:n arvion mukaan matkakuukausien aikana saatiin välitettyä informaatiota sadoilletuhansille ihmisille. Tiedotustilaisuuksien rinnalla houkutuksena toimivat näyttelyt, illalliset ja saunojaiset.

VÄLIMERELLISTÄ
KARNEVAALITUNNELMAA

”Välimerellä karnevaalihengen nostattaminen on tärkeää. Sikäläiset ihmiset järjestivät aktiivisesti näyttäviä tapahtumia”, Uuden Tuulen Pia Korhonen sanoo.
    Italian osuutta seurasi viisi rantautumista Espanjassa ja Portugalissa. Näissäkin maissa tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat kauppa- ja ympäristöjärjestöistä sekä rauhanliikkeestä.
    Portugalissa vietetyn kuukauden oli määrä olla hengähdystauko, mutta reilun kaupan pioneerityö imaisi Estellen väen mukaansa.
    ”Portossa on maan ainoa reilun kaupan liike, eikä tuotteita löydy markettien hyllyistä. Ero Italiaan olikin tässä suhteessa huima”, mukana ollut Sanna Ahonen kertoo. o

Turussa telakalla talven lepäävä Estelle on Helsingissä Kaapelitehtaan rannassa 29.9. asti. Miehistö järjestää pyynnöstä esittelytilaisuuksia ja aluksen tilat ovat järjestöjen käytettävissä. Lisätietoja Timo Röppänen, p. 040-5323180.ETUSIVULLE