Mustikalle lisäarvoa luomusta / Vihreä Lanka 4.8.2000


Mustikalle lisäarvoa luomusta
Lena Björklund

METSÄMARJAT eivät automaattisesti ole luomutuotteita, vaikka ne vapaasti kasvavatkin. Metsissä voi olla monenlaisia kemiallisia jäämiä, alueen sijainnista ja sen omistajasta riippuen.
    Luomumetsämarjojen erottamiseksi Suomeen on nyt kehitetty luonnontuotteiden luomusertifiointijärjestelmä. Vielä tänä kesänä ehtii ostaa luomumustikoita – ainakin jos asuu pohjoisemmassa Suomessa.
    Luomukeruualueeksi hyväksytyllä alueella ei ole käytetty keinolannoitteita tai kemiallisia torjunta-aineita kolmen viime vuoden aikana. Alueet eivät myöskään sijaitse saastelähteiden läheisyydessä.
    Alueet on kartoitettu yhteistyössä metsänomistajien kanssa. On sovittu, että jos metsänomistajat käyttävät kemiallisia lannoitteita, he ilmoittavat asiasta. Tuolloin metsät poistetaan luomukeruualueista tehdyistä kartoista vähintään kolmeksi vuodeksi.

Euroopan laajimmat apajat. Kainuussa, Lapissa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa on selvitetty ja hyväksytty luomukeruualueiksi lähes kaikki maakuntien alueet, kaikkiaan 7–10 miljoonaa hehtaaria. Kartoitus on kestänyt kolme vuotta, kertoo projektipäällikkö Satu Laamanen Kainuun 4H-piiristä.
    4H-järjestö oli ilmeisesti kyllin neutraali taho työstämään muun muassa marjojen ostajien ja jalostajien toivomaa järjestelmää.
    Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa yli 90 prosenttia keruupaikoista on kartoitettua luomukeruualuetta. Selvitystyö on tehty Euroopan unionin luomutuotteiden viljelyä koskevan säädösten mukaisesti, joten poimitut marjat ovat luomutuotteita koko unionin alueella.
    Kartoitetut luomukeruualueet ovat Euroopan laajimmat. Siitä olivat Kainuussa käyneet saksalaiset kovasti otettuja, Laamanen kertoo.

Vastaisku idän marjoille. Tiiviimmin asutussa ja teollistuneemmassa Keski-Euroopassa mahdollisuudet myydä metsien tuotteita luomuna ovat Suomea huonommat. Kilpailutilanne on siis hyvä, mutta valistusta se voi edellyttää.
    "Kaikkialla ei tiedetä, että mustikkaa kasvaa myös luonnonvaraisena metsissä. Kanada vie luomumustikkaa, mutta se on pensasmustikkaa, viljeltyä", Laamanen toteaa.
    Suomessa on voinut valita idästä ja Virosta tulevien ja suomalaismetsistä kerättyjen välillä – usein halvemman tuontimarjan eduksi. Luomumerkinnästä toivotaan lisäarvoa suomalaisille metsämarjoille myös Suomessa.
    Luomumerkintä edellyttää luomukerääjää. "Marjat on kerättävä kartoitetuilta alueilta, mutta ei tienposkista. Niitä ei saa kerätä astioihin, joissa ne lististyvät, esimerkiksi muovisäkkeihin."
    Luomumarjatkin kerätään toki poimurilla, ei käsin.

Vain ostajat puuttuvat. Luomupoimijoita on parisen tuhatta. Lähiviikkoina määrä moninkertaistuu, sillä Kainuussa mustikan keruu alkoi vasta tällä viikolla.
    Luomupoimijaksi rekisteröidytään. Myös marjoja ostavien yritysten tulee olla rekisteröityneitä luomuostajia.
    Luomuhillasta maksetaan jo markan enemmän kilolta, Laamanen kertoo. Luomumustikkaa ja -puolukkaa joudutaan jonkin aikaa myymään samaan hintaan kuin marjoja, joiden alkuperästä ei ole tietoa, hän arvelee.
    Asia on vielä niin uusi. Ostajat ovat suurelta osin löytämättä, vaikka luomusertifiointi joitakin ostajia kovasti kiinnostaakin. Yleisintä on silti, että marjat ostetaan niiden alkuperästä välittämättä. oETUSIVULLE