Ekoviikissä asutaan jo / Vihreä Lanka 16.6.2000


Ekoviikissä asutaan jo
Lena Björklund

KESÄLOMAA viettävä koululainen Henri Lillqvist on asunut vasta kolmetoista päivää Viikin ekoalueella, mutta kääntää jo tottuneesti kotioven edessä olevaa viljelymaata ja kehuu puulla lämpiävää yhteissaunaa.

Erilaista vuokra-asumista. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Viikin ekologiselle alueelle jo keväällä, vuokra-asuntoihin. Asunnoissa, jotka sijaitsevat kahdessa rivitalossa ja yhdessä kerrostalossa, kokeillaan monenlaista: energiansäästöä lämmöneristystä lisäämällä, aurinkolämpöjärjestelmän yhdistämistä kaukolämpöön matalalämpötekniikkaa hyödyntämällä.
    Lisäksi asunnoissa säästetään vettä. Ulkona sadevesi kerätään talteen ja käytetään asukkaiden viljelypalstojen kasteluun.
    Kerrostalo näyttää nelikerroksiselta, mutta koostuu ikään kuin päällekkäin asetelluista rivitaloista: huoneistot ovat kaksikerroksisia.

Rohkaisevia näyttöjä. Kaikki alueen talot ovat kestävän kehityksen mukaista koerakentamista. Suurin kokeilu on alueellinen aurinkolämpöhanke, jonka piirissä on kaikkiaan 380 asuntoa.
    Aurinkokeräimillä tuotetaan puolet näiden asuntojen lämpimän veden tarvitsemasta energiasta ja noin 13 prosenttia rakennusten vuosittaisesta lämmöntarpeesta.
    Paitsi Euroopan unioni, hanketta on tukenut tekniikan kehittämiskeskus Tekes. Hankkeeseen osallistuu viisi ekoalueen rakennuttajaa.
    Professori Peter Lund pitää tätä Suomen suurinta aurinkoenergiahanketta hyvin merkityksellisenä asenteiden kannalta. "Suomalainen ei usko ennen kuin näkee", hän sanoo.
    Tavanomaiseen asuinrakennukseen verrattuna Viikin ekotalot aiheuttavat seuraavien 50 vuoden aikana puolet vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja jätettä.

Parempi kuin erinomainen. Puusaunasta pitävä Henri asuu niin sanotussa muuntojoustavassa puukerrostalossa. Uudenlainen runkorakenne sallii sisätilojen muuttamisen elämän tarpeiden mukaan.
    Taloja on kolme ja jokaisessa on yksi tornihuone talon päässä. Suunnittelu on toteutettu tiiviissä yhteistyössä asukkaiden kanssa: asukkaiden edustaja on osallistunut rakentajien kokouksiin jo vuodesta 1997.
    Edustaja on Henrin isä Timo Lillqvist. Puusauna on yksi asukkaiden toteutuneista toiveista. Alun perin suunnitteilla oli kaksi sähkösaunaa.
    Osallistuminen lisää sitoutumista tehtyihin ratkaisuihin, sanoo Lillqvist. "Se tuo vastuuta. Olen itse ollut sanomassa mihin seinä tulee ja mihin tulee aukko."
    Talot ovat Asumisoikeusyhdistys Helaksen asumisoikeusasuntoja. Ekologisen rakentamisen pisteytysjärjestelmässä ne keräsivät 15,5 pistettä asteikolla, jossa jo 10 pistettä edustaa ekologisesti erinomaista hanketta. Taloissa on muun muassa aurinkokeräimet.
    Helsingin Asuntotoimistolla ATT:llä on tarjota alueen eksoottisimmat katot. Huoneistoissa toteutettu tehostettu painovoimainen - eli luonnollinen - ilmanvaihto toi katoille tuuliviirimäiset imuhatut. Ne hymyilyttävät. Lisäpisteitä siitä.
    Eko-Viikki on rakennettu valmiiksi vuoteen 2003 mennessä. Tuolloin alueella asuu noin 1700 ihmistä. oETUSIVULLE