Viikon visiitti
Erkki Pulliainen

Oppositiojohtajan kuntoloma

Helsinkiläisten uupunut edusmies jättää jakarandatuolinsa.

KANSANEDUSTAJA Esko Aho (kesk.) Helsingin Sanomien haastattelussa 30.4.: ”Pari päivää presidentinvaalien jälkeen minulla oli selvä kuva, mitä voisin ryhtyä tekemään ja vieläpä vaihtoehto, joka antaa mahdollisuuden jatkaa politiikassa”. Vain kaksi päivää vaalien toisen kierroksen jälkeen (8.2.) Aho soitti USA:n suurlähettiläälle Eric Edelmanille ja ehdotti itselleen Harvardin matkaa. Myönteinen vastaus tuli nopeasti.
    Aho on edelleen kaiken häikkinän jälkeen sitä mieltä, että oli itsestään selvää, että eduskunta oli hyväksyisi hänelle vuosi eduskuntavaalien jälkeen vuoden pituisen loman, muuttaisi edustajapalkkiolakia ja tiukan paikan tullen vielä muuttaisi kiireellisenä hankkeena viisi kuudesosaa enemmistöllä perustuslakia, joka tuli voimaan 1.3.2000. Heikosta itsetunnosta ei kansanedustaja Ahoa voi moittia.

Mielenkiintoista Esko Ahon kannanotoissa on, ettei hän anna kansanedustajuudelle mitään arvoa. Se on sivuhomma, johon ei voi palata noin vain vaalitappion jälkeen. Oppositiojohtajanakaan ei voi toimia, kun on sattunut käymään näin hassusti. Tarvitaan komealta kuulostava polku eduskunnan ja päivänpolitiikan ulkopuolella, jotta poliittinen elämä voi jatkua.
    Näin Suuri Johtaja, joka on ollut ihanteellinen oppositiojohtaja. Hän ei ole todellakaan kiusannut eduskunnan jakarandatuoliltaan. Nyt joku Mauri Pekkarisen kaltainen ärhäkkä edustaja korvaa Ahon – hallitus vaviskoon, sillä Pekkarinen osaa hommansa ja hänellä on viitseliäisyyttä.

Mitalilla on toinenkin puolensa. Toisinajattelijoiden mukaan kansanedustajuuteen kuuluu sitoutuminen neljäksi vuodeksi tähän maan merkittävimpään luottamustehtävään. Kansanedustajilla on valta muuttaa jopa edellä mainittua perustuslakia sekä kaataa maan hallitus.
    Seuraava suuri kysymys on tämä: luotiinko Aho-ratkaisulla ennakkotapaus vai oliko se tulokseltaan äänestysvahinko? Perustuslaki velvoittaa kohtelemaan kansalaisia ja näin ollen myös kansanedustajia yhdenvertaisesti, joten Ahon mentävästä aukosta voi tässä katsannossa mahtua läpi monta ”pientä aholaista”. Toisaalta eduskunnan hallintovaliokunta HVK (eli Hyvä Veli Klubi) on ilmoittanut, että kysymyksessä oli Aholle räätälöity ”vahinko”. Yksityisiin syihin vedoten ei lupaa poissaoloon edes kuukaudeksi heru, sellaista hakemusta ei kannata jättää arvioitavaksi.
    Joka tapauksessa tämän jälkeen ainakin kaikilta kepulaisilta ehdokkailta pitää kysyä, kuinka kauan he uskovat jaksavansa kansanedustajan tehtävää hoitaa, jos sattuvat tulemaan valituiksi. Niin ikään on hyvä tiedustella, millaiset kiinnostavat tehtävät saattavat houkutella hakeutumaan virkistyslomalle. Jos ei jaksa muokata pitkiä virkkeitä, voi kiteyttää näin: ”Tuntuuko kuntoutusloma tarpeelliselta seuraavan neljän vuoden aikana?”

Vihreä kanta löytyy seuraavasta Aho-ratkaisun äänestyskartasta: kaksi jaa, kolme ei, yksi tyhjää, viisi poissa. o

Kirjoittaja on oululainen kansanedustaja ja eduskunnan puhemiesneuvoston jäsen.ETUSIVULLE